a
a
     
   
     
   

Ris og ros - kommentarer sendes til

soren.bertelsen@danskarkitektur.dk

     

formålet med "notater om dansk arkitektur"

 

Formålet med hjemmesiden er at give et indblik i dansk arkitektur og at se dansk arkitektur i et europæisk perspektiv.

Jeg har gennem mange år udbygget mine arkitekturnotater. Det er blevet til mange aha-oplevelser, når man opdager, hvordan ting hænger sammen på kryds og tværs. Hver historisk periode har sin egen kultur, der slår igennem på alle kunstens områder lige fra arkitektur, billedkunst og maleri over musik - ja selv - til tøj og mode.

     
hvad arbejder jeg med for tiden?  

I den seneste tid har jeg tilføjet et lysbilledshow om Cordoba og den mauriske arkitektur i Sydspanien. Det er ufatteligt, at maurerne nåede et så højt æstetisk niveau så tidligt. Deres stramt komponerede haver med vandbassiner, blomster og frugttræer tager pusten fra en. Billederne er taget af Lisbeth Fjordvald. Tak for det. Linket findes i "middelalder".

Familien og jeg har kørt en rundttur i Norge, og her har jeg haft mulighed for at fotografere nogle af de oldgamle stavkirker. Urne Stavkirke udgør en fascinerende forbindelse mellem vikingetiden og middelalderen. Linket findes i "dansk middelalder"

Og så har jeg læst om og fotograferet Haderslev i Sønderjylland, hvor det viser sig, at dele af min slægt stammer fra. Linket findes i "Købstæder og traditionel arkitektur".

I maj 2019 skal jeg guide på en arkitekturtur til "Venedig og Palladios villaer" for rejseforeningen ITALIENSK FORUM, så jeg krydser fingre for, at der er nok folk der melder sig :)

 

Om arbejdet med de danske købstæder:

Det har været en fantastisk oplevelse at læse om, besøge og fotografere forskellige danske købstæder. Hvor er det danske landskab varieret og smukt lige fra Fanø og vadehavet i vest, over Skagen og klitterne i nord, videre til Ebeltoft og Mols Bjerge i Østjylland og ned til Nakskov og Nakskov Fjord i syd! For ikke at tale om Svaneke og Bornholm i øst!

Jeg har typisk ringet til det lokale bibliotek og spurgt om litteratur omhandlende denpågældende by. Nogle gange har jeg kunne købe de anbefalede bøger i antikvariater, andre gange har de været scannet ind i en pdf-fil på nettet. Viden om købstædernes historiske og byplanmæssige udvikling er ikke nem at få fat i.

Det er min oplevelse, at de danske købstæder deler skæbne med middelalderbyerne i Toscana. Begge steder er den moderne udvikling gået forbi en række smukke historiske byer - i Danmark lidt senere end i Italien selvfølgelig. Det er et eksempel på held i uheld, fordi udviklingen har bevaret flere af de smukke førindustrielle træk, som disse byer har. Den største fare i dag er, at man i panik over den økonomiske nedgang, river historiske huse og kvarterer ned, bygger centrer og parkeringspladser, hvor der før var stræder og gange, og at man generelt ikke har øje for de enestående muligheder, som vores købstæder har - også i en moderne tid. Bare vent, det kommer... Hvem vil, når det kommer til stykket ikke bo i en rigtig by med historiske huse, torve og pladser omgivet af den smukkeste natur - og for en brøkdel af, hvad det koster i Århus, Ålborg, Odense eller København? Med vores landsdækkende net af landeveje og motorveje kan man nemt arbejde i en købstad og bo i en anden.

En gang imellem kommer en arkitekturinteresseret, der har læst nogle af teksterne, med bemærkninger og forslag til hjemmesiden. Tusind tak for det - det er altid dejligt at høre fra nogen, der ligesom jeg har interesse for denne del af den store kulturhistorie. For nogle år siden var der en, der skrev fra Norge. Hun viste sig at være interesseret i industrialismens arkitektur. Og et andet år var der så et rosende brev om antikken fra en anden læser - denne gang på engelsk - Hvordan vedkommende har kunnet læse notaterne på dansk må stå hen i det uvisse - Det kunne være spændende en gang at oversætte hjemmesiden til engelsk...og tysk.

     
tegninger og fotografier  

Alle tegninger på dette site er tegnet af notatskriveren. Alle fotografier er ligeledes taget af notatskriveren.

Hjemmesiden kunne dog bruge billeder af Frank Lloyd Wrights, Le Corbusiers, Alvar Aaltos, Mies van der Rohes og Jørgen Utzons huse, hvis nogen skulle sidde inde med dem og have lyst til at dele ud. Jo, og så også lige nogle billeder af Jørgen Bos og Wilhelm Wolerts byggerier samt Bertel Udsens enfamiliehuse.

     
tak til  

Peter Veileborg - for dine gennem årene mange gode råd omkring hardware, software og webteknik. Jeg forstod nogle vigtige pointer omkring fotografering efter din kritik af Venedigbillederne.

Også tak til min kone Charlotte og vores tre børn for alle de gange jeg, efter at have forberedt mine elevers undervisning til dagen efter, "lige" skulle læse noget arkitekturstof færdigt, ordne et "broken link", skrive en tekst om osv.

     
om notatskriveren  

Min baggrund for at interessere mig for emnet er en uddannelse som arkitekt maa, en uddannnelse som skolelærer med linjefag i bl.a. billedkunst og historie samt arkæologiske studier på Moesgård (Århus Universitet).

Foruden projektarbejde for en række mindre tegnestuer i Jylland, har jeg i 1990'erne arbejdet som arkitekt på den nordtyske byplanlægnings-tegnestue "Planungsbuero a&a," hvor vi bl.a. var beskæftiget med at lave byplanundersøgelser af Landeshauptstadt Schwerin og industribyen Rostock i det forhenværende Østtyskland.

I en årrække har jeg guidet for rejsebureauet EVROFORVM i Italien. Der var bl.a. tale om temarejserne "Venedig og arkitekten Palladio" og "Middelalderens og renæssancens byer i Toscana." Har siddet i bestyrelsen af Rejseforeningen Italiensk Forum (www.italiensk-forum.dk), der planlægger og gennemfører kulturrejser til Italien.

Af mere privat karakter har jeg skrevet bogen "Kitisuru Road - mine drengeår i Kenya" der er udgivet på forlaget Kahrius i 2011. se: www.kitisuru.dk

Siden 2002 har jeg arbejdet som skolelærer først på Buddinge skole i Gladsaxe og nu på Herlev Byskole.

God læselyst - Søren Bertelsen