Ris og ros - kommentarer sendes til

soren(punktum)bertelsen(snabel-a)danskarkitektur(punktum)dk
            

formålet med "notater om dansk arkitektur"
          

- at give et indblik i dansk arkitektur og at se dansk arkitektur i et europæisk perspektiv.

Jeg har gennem mange år udbygget mine arkitekturnotater. Det er blevet til mange aha-oplevelser, når jeg har opdaget, hvordan ting hænger sammen på kryds og tværs. Hver historisk periode har sin egen kultur, der slår igennem på alle kunstens områder lige fra arkitektur, billedkunst og maleri over musik - ja selv - til tøj og mode.

            
Hvad arbejder jeg med for tiden?          

I maj 2019 guidede jeg på en arkitekturtur til "Venedig og Palladios villaer" for rejseforeningen ITALIENSK FORUM.

Ellers har jeg kæmpet med teksten til afsnittet om moderne dansk arkitektur.

 

Om arbejdet med de danske købstæder

Det har været en fantastisk oplevelse at læse om, besøge og fotografere forskellige danske købstæder. Hvor er det danske landskab dog varieret og smukt! Det gælder lige fra Fanø og vadehavet i vest, over Skagen og klitterne i nord, Ebeltoft og Mols Bjerge i Østjylland og Nakskov og Nakskov Fjord i syd! For ikke at tale om Svaneke og Bornholm i øst!

Min arbejdsmåde har været den, at jeg ringet til det lokale bibliotek og spurgt om litteratur omhandlende denpågældende by. Nogle gange har jeg kunnet låne bøgerne på biblioteket eller købt dem i antikvariater. Andre gange har de været scannet ind i en pdf-fil på nettet. Viden om købstædernes historiske og byplanmæssige udvikling er ikke så nem at få fat i. Det er min erfaring, at de fleste seriøse bøger er over 50 år gamle.

Det er min oplevelse, at de danske købstæder på en måde deler skæbne med middelalderbyerne i Toscana. Begge steder er den moderne udvikling gået forbi en række smukke, historiske byer. Det, at udviklingen er gået forbi disse byer, er et eksempel på held i uheld, fordi denne udvikling har bevaret flere af de smukke førindustrielle træk, som disse byer har. Den største fare i dag er, at man i panik over den økonomiske nedgang i udkantsområderne, river historiske huse og kvarterer ned og bygger centre og parkeringspladser, hvor der før var charmerende stræder og gange. Og at man generelt ikke har øje for de enestående muligheder, som vores købstæder har - også i en moderne tid. Bare vent, det kommer... for hvem vil, når det kommer til stykket ikke bo i en rigtig by med historiske huse, torve og pladser omgivet af den smukkeste natur? Og så koster det en brøkdel af, hvad man skal betale for lignende boliger i Århus, Ålborg, Odense eller København? Med vores landsdækkende net af landeveje og motorveje kan man nemt arbejde i en købstad og bo i en anden. På et eller andet tidspunkt bliver det almindeligt, at virksomheder slår sig ned i byerne med kulturelle og historiske kvaliteter.

 

Tilbagemeldinger

En gang imellem kommer en arkitekturinteresseret, der har læst nogle af teksterne, med bemærkninger og forslag til hjemmesiden. Tusind tak for det - det er altid dejligt at høre fra nogen, der ligesom jeg har interesse for denne del af den store kulturhistorie. For nogle år siden var der en, der skrev fra Norge. Hun viste sig at være interesseret i industrialismens arkitektur. Og et andet år var der så et rosende brev om antikken fra en anden læser - denne gang på engelsk - Hvordan vedkommende så har kunnet læse notaterne på dansk må stå hen i det uvisse - Det kunne være spændende en gang at oversætte hjemmesiden til engelsk...og tysk.
            
Tegninger og fotografier           

Alle tegninger på dette site er tegnet af notatskriveren. Fotografier med nogle få undtagelser er ligeledes taget af notatskriveren. Lisbeth Fjordvald har bidraget med billeder fra Athen og Spanien.

Hjemmesiden kunne dog bruge billeder af Frank Lloyd Wrights, Le Corbusiers, Alvar Aaltos, Mies van der Rohes og Jørgen Utzons huse, hvis nogen skulle sidde inde med dem og have lyst til at dele ud. Jo, og så også lige nogle billeder af Jørgen Bos og Wilhelm Wolerts byggerier samt Bertel Udsens enfamiliehuse.
            
Tak til           

Peter Veileborg - for dine gennem årene mange gode råd omkring hardware, software og webteknik. Jeg forstod nogle vigtige pointer omkring fotografering efter din kritik af Venedigbillederne.

Også tak til min kone Charlotte og vores tre børn for alle de gange jeg, efter at have forberedt mine elevers undervisning til dagen efter, "lige" skulle læse noget arkitekturstof færdigt, ordne et "broken link", skrive en tekst om osv.

            
Om skriveren           

Min baggrund for at interessere mig for emnet er en uddannelse som arkitekt maa og en uddannnelse som skolelærer med linjefag i bla. billedkunst og historie samt arkæologiske studier på Moesgård (Århus Universitet).

Foruden projektarbejde for en række mindre tegnestuer i Jylland, har jeg i 1990'erne arbejdet som arkitekt på den nordtyske byplanlægnings-tegnestue "Planungsbuero a&a," hvor vi bl.a. var beskæftiget med at lave byplanundersøgelser af Landeshauptstadt Schwerin og industribyen Rostock i det forhenværende Østtyskland.

I en årrække har jeg guidet for rejsebureauet EVROFORVM i Italien. Der var bl.a. tale om temarejserne "Venedig og arkitekten Palladio" og "Middelalderens og renæssancens byer i Toscana." Jeg har også siddet i bestyrelsen af Rejseforeningen Italiensk Forum (www.italiensk-forum.dk), der planlægger og gennemfører kulturrejser til Italien.

Af mere privat karakter har jeg skrevet bogen "Kitisuru Road - mine drengeår i Kenya" der er udgivet på forlaget Kahrius i 2011. se: www.kitisuru.dk

Bog Nr. 2 "Kenya revisited" er på trapperne.

Siden 2002 har jeg arbejdet som skolelærer først på Buddinge skole i Gladsaxe og nu på Herlev Byskole.

God læselyst - Søren Bertelsen