Ris og ros - kommentarer sendes til:         

 

formålet med "dansk arkitektur"
          

- at give et indblik i dansk arkitektur og at se den danske arkitektur i et europæisk perspektiv.

Jeg har gennem mange år udbygget mine arkitekturnotater. Det er bliver til mange aha-oplevelser, når man opdager, hvordan ting hænger sammen på kryds og tværs. Hver historisk periode har sin kultur, der selvfølgelig slår igennem på alle kunstens områder - lige fra arkitektur, billedkunst og maleri over musik til - ja selv - tøj og mode.

            
Hvad arbejder jeg med for tiden?          

Her i 2024 har jeg været i Los Angeles og her set Frank Lloyd Wrights restaurerede Hollyhock House. Sikken en oplevelse! Billederne er loaded op til de andre Frank Lloyd Wright billeder under "Modernisme".

I maj 2019 guidede jeg på en arkitekturtur til "Venedig og Palladios villaer" for rejseforeningen ITALIENSK FORUM.

Ellers har jeg brugt en del tid på teksten til afsnittet om "moderne arkitektur". Her i sommeren 2021 har jeg været en tur gennem Tyskland til Marseilles for at se moderne arkitektur bl.a. Le Corbusiers brutalistiske etagehus Unité d'habitation, kirken i Ronchamps, museet i Zürick og Mies van der Rohes villaer i Krefeld. Sikken en oplevelse - sikken en arkitektur - sikke en kreativitet...

Jeg har også eksperimenteret med at tegne og fortælle om stilperioderne på youtube og håber, at der bliver tid til at arbejde videre med dette.

Didste skud på stammen er min billedserie af Vilhelm Lauritzens Lufthavnsterminal fra 1939. Findes der smukkere arkitektur? Billedserien er sat ind til "Se billeder af dansk modernisme fra 1930-40". Her er linket  https://danskarkitektur.dk/pages/dansk-modernisme/dk-modernisme-1930-40.php

 

Om arbejdet med de danske købstæder

Det har været fantastisk at læse om, besøge og fotografere forskellige danske købstæder. Og hvor er det danske landskab dog varieret og smukt! Det gælder lige fra Fanø og vadehavet i vest, Skagen og klitterne i nord, Ebeltoft og Mols Bjerge i Østjylland og Nakskov og Nakskov Fjord i syd! - For ikke at tale om Svaneke og Bornholm i øst!

Min arbejdsmåde har været den, at jeg har ringet til det lokale bibliotek og spurgt, om de kendte til "arkitekturlitteratur" om den pågældende by. Nogle gange har jeg så kunnet låne bøgerne eller købe dem i antikvariater. Andre gange har de faktisk været scannet ind i pdf-filer på nettet. Viden om købstædernes historiske og byplanmæssige udvikling har vist sig ikke at være så nem at få fat i. De fleste seriøse bøger om købstæderne er over 50 år gamle. Det var dengang, at hver by havde sin krønikeskriver. Det har de ikke længere.

Det er min oplevelse, at de danske købstæder på en måde deler skæbne med middelalderbyerne i Toscana. Begge steder er den moderne udvikling gået forbi en række smukke, historiske byer. Det er et eksempel på held i uheld, for denne udvikling har i virkeligheden bevaret flere af de smukke førindustrielle træk, som disse byer har. Den største fare i dag er, at man i panik over den økonomiske nedgang i udkantsområderne, river historiske huse og kvarterer ned og bygger centre og parkeringspladser, hvor der før var charmerende stræder og gange. Og at man generelt ikke har øje for de enestående muligheder, som vores købstæder har - også i en moderne tid. Bare vent, det kommer... for hvem vil, når det kommer til stykket, ikke bo i en rigtig by med historiske huse, torve og pladser omgivet af den smukkeste natur? Og så koster det enda kun en brøkdel af, hvad man skal betale for lignende boliger i Århus, Ålborg, Odense eller København. Med vores landsdækkende net af landeveje og motorveje kan man nemt arbejde i en købstad og bo i en anden. På et eller andet tidspunkt bliver det almindeligt, at virksomheder slår sig ned i byer med kulturelle og historiske kvaliteter. Det er i hvert tilfælde et mønster, der er blevet almindeligt i vores store naboland mod syd, Tyskland, hvor jeg har arbejdet som arkitekt i en årrække.

 

Tilbagemeldinger

En gang imellem kommer der en arkitekturinteresseret, der har læst nogle af teksterne, med bemærkninger og forslag til hjemmesiden. Tusind tak for det - det er altid dejligt at høre fra nogen, der ligesom jeg har interesse for denne del af vores store kulturhistorie. For nogle år siden var der en, der skrev fra Norge. Hun viste sig at være interesseret i industrialismens arkitektur. Og et andet år var der så et rosende brev om antikken fra en anden læser - denne gang på engelsk - Hvordan vedkommende så har kunnet læse notaterne på dansk må stå hen i det uvisse - Det kunne være spændende en gang at oversætte hjemmesiden til engelsk...og tysk.
            
Tegninger og fotografier           

Alle tegninger på dette site er tegnet af notatskriveren. Fotografier med nogle få undtagelser er ligeledes taget af notatskriveren. Lisbeth Fjordvald har bidraget med billeder fra Athen og Spanien.

Hjemmesiden kunne dog bruge billeder af Frank Lloyd Wrights, Le Corbusiers, Alvar Aaltos, Mies van der Rohes og Jørgen Utzons huse, hvis nogen skulle sidde inde med dem og have lyst til at dele ud. Jo, og så også lige nogle billeder af Jørgen Bos og Wilhelm Wolerts byggerier samt Bertel Udsens enfamiliehuse.
            
Tak til           

Peter Veileborg - for dine gennem årene mange gode råd omkring hardware, software og webteknik. Jeg forstod nogle vigtige pointer omkring fotografering efter din kritik af Venedigbillederne.

Også tak til min kone Charlotte og vores tre børn for alle de gange jeg, efter at have forberedt mine elevers undervisning til dagen efter, "lige" skulle læse noget arkitekturstof færdigt, ordne et "broken link", skrive en tekst om osv.

            
Om skriveren           

Min baggrund for at interessere mig for emnet er en uddannelse som arkitekt maa, en uddannnelse som skolelærer med linjefag i bla. billedkunst og historie, og  arkæologiske studier på Moesgård (Århus Universitet).

Foruden projektarbejde for en række mindre tegnestuer i Jylland, har jeg i 1990'erne arbejdet som arkitekt på den nordtyske byplanlægnings-tegnestue "Planungsbuero a&a," hvor vi bl.a. var beskæftiget med at lave byplanundersøgelser af Landeshauptstadt Schwerin og industribyen Rostock i det forhenværende Østtyskland.

I en årrække har jeg guidet for rejsebureauet EVROFORVM i Italien. Der var bl.a. tale om temarejserne "Venedig og arkitekten Palladio" og "Middelalderens og renæssancens byer i Toscana." Jeg har også siddet i bestyrelsen af Rejseforeningen Italiensk Forum (www.italiensk-forum.dk), der planlagde og gennemførte kulturrejser til Italien.

Af mere privat karakter har jeg skrevet bøgerne "Kitisuru Road - mine drengeår i Kenya", der er udgivet på forlaget Kahrius i 2011, og "Kenya revisited" fra 2019.

Lige nu skriver jeg på en tredje bog: "Daniavej" der handler om min families hjemkomst fra Botswana til Danmark i 1980'erne.

Siden 2002 har jeg arbejdet som skolelærer først på Buddinge skole i Gladsaxe og nu på Herlev Byskole.

God læselyst - Søren Bertelsen